Crearea unei aplicații de tip View Android în Android Studio

Data trecuta am creat o aplicatie Android ce a folosit Compose ca framework pentru UI. De acum vom folosi Views ca framework. Spre deosebire de Compose, unde interfata grafica era definita direct din codul Kotlin, in Views, interfata grafica este descrisa intr-un fisier XML.

Crearea unui proiect nou

  1. Deschideți Android Studio.

  2. În dialogul Welcome to Android Studio, faceți clic pe Start a new Android Studio project.

  3. Selectați Empty View Activity (nu implicit). Faceți clic pe Next.

  4. Denumiți-vă aplicația cu un nume precum My First app

  5. Asigurați-vă că Languages este setată la Java/Kotlin.

  6. Apasati Finish

După acești pași, Android Studio va face urmatoarele lucruri:

  • Creează un dosar pentru proiectul dvs. Android Studio numit MyFirstApp. Acesta se află de obicei într-un dosar numit AndroidStudioProjects sub directorul dvs. principal.
  • Construiește proiectul (acest lucru poate dura câteva momente). Android Studio folosește Gradle ca sistem de build. Puteți urmări progresul build-ului în partea de jos a ferestrei Android Studio.

Structura proiectului

Poți privi ierarhia fișierelor pentru aplicația ta în multiple moduri, unul dintre acestea este în Project view. Project view îți arată fișierele și folderele structurate într-un mod convenabil pentru lucrul cu un proiect Android. (Aceasta nu corespunde întotdeauna cu ierarhia fișierelor! Pentru a vedea ierarhia fișierelor, alege Project files view făcând click pe (3).)

  1. Dublu-click pe folderul app (1) pentru a extinde ierarhia fișierelor app. (Vezi (1) în captura de ecran.)
  2. Dacă faci click pe Project (2), poți ascunde sau afișa Project view. S-ar putea să fie necesar să selectezi View > Tool Windows pentru a vedea această opțiune.
  3. Selecția curentă Project view (3) este Project > Android.

În Project > Android view vezi trei sau patru foldere la nivelul cel mai înalt sub folderul tău app: manifests, java, java (generated) și res. Este posibil să nu vezi java (generated) imediat.

  1. Extinde folderul manifests.

Acest folder conține AndroidManifest.xml. Acest fișier descrie toate componentele aplicației tale Android și este citit de sistemul de rulare Android atunci când aplicația ta este executată. 2. Extinde folderul java. Toate fișierele tale în limbaj Java sunt organizate aici. Folderul java conține trei subfoldere:

com.example.myfirstapp: Acest folder conține fișierele sursă Java/Kotlin pentru aplicația ta.

com.example.myfirstapp (androidTest): Acest folder este locul unde ai pune testele instrumentate, care sunt testele care rulează pe un dispozitiv Android. Începe cu un fișier de test schelet.

com.example.myfirstapp (test): Acest folder este locul unde ai pune testele unitare. Testele unitare nu necesită un dispozitiv Android pentru a rula. Începe cu un fișier de test unitar schelet. 3. Extinde folderul res. Acest folder conține toate resursele pentru aplicația ta, inclusiv imagini, fișiere de layout, șiruri, icoane și stilizare. Include aceste subfoldere:

drawable: Toate imaginile aplicației tale vor fi stocate în acest folder.

layout: Acest folder conține fișierele de layout UI pentru activitățile tale. În prezent, aplicația ta are o activitate care are un fișier de layout numit activity_main.xml. De asemenea, conține content_main.xml, fragment_first.xml și fragment_second.xml.

menu: Acest folder conține fișiere XML care descriu orice meniuri din aplicația ta.

mipmap: Acest folder conține icoanele de lansare pentru aplicația ta.

navigation: Acest folder conține graficul de navigare, care îi spune Android Studio cum să navigheze între diferite părți ale aplicației tale.

values: Acest folder conține resurse, cum ar fi șiruri și culori, utilizate în aplicația ta.

Rularea Aplicatiei

Pentru a permite Android Studio să comunice cu dispozitivul tău, trebuie să activezi USB Debugging pe dispozitivul tău Android.

Pe Android 4.2 și versiunile superioare, ecranul Developer options este ascuns implicit. Pentru a afișa Developer options și pentru a activa USB Debugging:

  • Pe dispozitiv, deschide Settings > About phone și apasă de șapte ori pe Build number.
  • Revino la ecranul anterior (Settings). Developer options apare la partea de jos a listei. Apasă pe Developer options.
  • Activează USB Debugging.

Acum poți conecta dispozitivul și rula aplicația din Android Studio. Vom rula peste

  • Conectează dispozitivul la mașina de dezvoltare cu un cablu USB. Pe dispozitiv, s-ar putea să fie necesar să accepți permisiunea pentru USB debugging de pe dispozitivul de dezvoltare.
  • În Android Studio, click pe Run în bara de unelte din partea de sus a ferestrei.Dialogul Select Deployment Target se deschide cu lista de emulatoare disponibile și dispozitive conectate.
  • Selectează dispozitivul tău și fă click pe OK. Android Studio instalează aplicația pe dispozitivul tău și o rulează.

Alternativ, se poate rula peste emulatorul AVD.

Aici gasiti un tutorial de cum puteti face asta peste Wifi.